Категории

Интересни факти за чоколадата!

Ретко кој не е љубител на чоколада, а и како може да се одолее на толку совршен вкус?

Еве неколку интересни факти за вашето омилено благо:

  • Шпанскиот истражувач, Хернан Кортес го вовел чоколадото во Европа откако го открил за време на своите патувања во Новиот свет на почетокот на 16 век.
  • Во првите денови во Европа чоколадото првенствено се користело како пијалак. Често се мешало со шеќер и зачини и се сметало како луксуз којшто можеле да си го дозволат само елитните луѓе.
  • Темното чоколадо, во умерени количини е поврзано со одредени здравствени придобивки. Содржи антиоксиданси и може да помогне во подобрување на здравјето на срцето преку намалување на крвниот притисок и подобрување на протокот на крв.
  • Чоколадото содржи супстанци како што се фенилетиламин и прекурсори на серотонин кои се поврзани со ефекти на подобрување на расположението и задоволство. Сепак, овие количини се релативно мали.
Прегледи:
184
Објавено на:
12.11.2023