Категории

Како на пазар да ги изберете највкусните домати

Нема летен оброк без црвени, миризливи и вкусни домати. Тие се дел од речиси секој оброк, омилен со маслиново масло, заедно со јајца, паштета, сирење, многу здрави, и содржат многу малку калории.

Богат е со витамин Ц, калиум, натриум, магнезиум, бакар и железо. Калиумот во доматите го регулира клеточниот притисок, како и нормалната функција на нервите и мускулите, додека натриумот обезбедува притисок врз екстрацелуларните течности и овозможува нервна и мускулна активност.
Бидејќи се промени начинот на одгледување на ова растение и климата, во последниве години често се случува да купиме домат кој всушност не е домат.

Ако случајно сте купиле домат без вкус или лош вкус, без оглед на тоа што изгледал совршено, ви предлагаме следниот пат да обрнете внимание на три клучни работи, како што се бојата, мирисот и мекоста.

Боја на кората
Ако доматот има потемноцрвена боја на кожата без видливи гребнатини и пукнатини, веројатно е свежо овошје. Посветлата боја на кожата и портокаловите нијанси се знак дека овошјето е сеуште незрело, додека доматот со потемни дамки на кожата е презрел, односно почнал да скапува.

Мирис на доматите
Уште подобар показател за изгледот на доматот е неговиот мирис. Изберете овошје со дршка за да мирисате. Ако чувствувате силна арома, го одбравте вистинското овошје, и ако му недостасува мирис, доматот најверојатно е без вкус.

Мекост
Кога станува збор за мекоста на доматите, најдобра е златна средина: ако е доволно цврсто за да можете да го притиснете без да го уништите, а во исто време не е премногу тешко, тогаш сте избрале зрели и квалитетни домати. Меките плодови брзо ќе се расипат.

Затоа е многу важно да купувате домати на места каде што ќе ви биде дозволено сами да ги бирате.

Прегледи:
492
Објавено на:
12.08.2021