Лукот е една од најсестраните и најкорисни билки кои можеме да ги вклучиме во нашата исхрана, а притоа им дава и одличен вкус на јадењата. Низ годините, лукот се користел и како лек за превенција или лекување на широк спектар на болести и здравствени состојби.
Меѓутоа, постоајат шест групи на луѓе кои би требало да ја избегнуваат неговата консумација:
1. Пациенти пред операција – најмалку две недели пред операцијата, бидејќи може да го продолжи крварењето.
2. Лица со низок притисок – бидејќи значително го намалува притисокот.
3. Лица кои имаат проблеми со црниот дроб – може да создаде мачнина и да ја влоши состојбата.
4. Лица кои боледуваат од очни болести – особено лицата кои имаат и нарушено здравје.
5. Лица кои страдаат од дијареа – ги стимулира цревата и може да доведе до хронично воспаление.
6. Лица со анемија – некои од неговите компоненти ги намалуваат црвените крвни зрнца и хемоглобинот, што значи дека претераната употреба на лук може дополнително да ја влоши сосотојбата.