Категории

Кои се некои од мистериите на Антарктикот?

Антарктикот, најјужниот континент на планетата Земја, е долго време предмет на фасцинација и мистерија поради неговата екстремна изолација, сурова клима и ограничено истражување oд страна на човекот.

Огромен дел од Антарктикот останува неоткриен и неистражуван, а постојат неколку мистерии и интригантни аспекти:

  • Антарктикот некогаш бил дел од суперконтинентот Гондвана, а научниците откриле фосили коишто сугерираат дека континентот некогаш бил дом на разновиден растителен и животински свет. Мистеријата е како овој континент со умерена клима се преворил во ледена средина непогодна за живеење.
  • Сувите долини на Антарктикот се едни од најсушните места на Земјата. И покрај екстремниот студ, овие долини се одликуваат со многу малку врнежи. Мистеријата е како одредени микроорганизми се адаптираат на ваква сурова средина.
  • Пронајдени се фосилизирани остатоци од морски животни и скелети од китови. Мистеријата е како овие животни живееле во континент којшто сега е покриен со мраз.
  • Во текот на зимата, температурите паѓаат до под минус 40 степени Целзиусови, а во летото коешто трае од ноември до март се движат од минус 2 до 8 степени Целзиусови. Луѓето коишто одат таму од причини за истражување или пак туризам, носат специјализирана опрема, изолирана облека, а правилната исхрана и хидратација се неопходни за преживување.
Прегледи:
113
Објавено на:
30.11.2023