Освежителен десерт кој ќе ве воодушеви при првиот залак!
Состојки (за 24 парчиња):
- 220гр. брашно
- 30гр. пченкарен скроб
- 80гр. шеќер во прав
- ½ лажица сол
- 16 лажици ладен путер, исецкан на помали коцки
- 4 јајца, изматени
- 260гр. шеќер
- 3 лажици брашно
- 200гр. јагоди
- 2 лажици рендана кора од лимон
- 160 мл. свеж сок од лимон
- 80мл. млеко
Состојки:
Во голем сад, измешајте ги брашното, пченкарениот скроб, шеќерот во прав, солта и путерот. Користејќи две вилушки, измешајте ги состојките заедно додека не добиете изедначена смеса.
На плех за печење со димензии 22×33, ставете хартија за печење намачкана со масло. Смесата истурете ја рамномерно во плехот за печење.Ставете ја во фрижидер околу 30 минути, а потоа печете во загреана рерна околу 20-25 минути на 1750C или додека не добие златно кафеава боја. Почекајте да се излади, а во меѓувреме направете го филот.
Во поголема чинија, измешајте ги јајцата, шеќерот и брашното. Во блендер изблендирајте ги јагодите, кората од лимон, сокот и млекото додека не добиете хомогена смеса. Измешајте ја оваа смеса во смесата со јајца, а потоа истурете ја над печената кора и повторно ставете ја во рерна.
Печете на 1600С околу 45 минути. Кога ќе ја извадите тортата од рерната, оставете ја да се излади, а потоа извадете ја од тавата. Исечете на 24 еднакви коцки и украсете со шеќер во прав.
Уживајте!