Категории

ЛОВОРОВ ЛИСТ: Драгоцен зачин во многу јадења кој има широка примена

Ловоровиот лист или ловор се користел уште во средниот век за медицински цели. Старите Грци ги украсувале главите на победниците со ловорики, римските генерали го користеле за да им ги „дезинфицираат“ мечовите по битките, бидејќи неговите антисептички ефекти некако биле познати уште тогаш.

Поради својата ароматичност и посебниот вкус што им го дава на одредени јадења, сувите ловорови листови се едни од најчестите билки кои се користат како зачин во готвењето. Значи, сармата, киселата зелка, гравот пребраница, домашната супа… не се автентични јадења ако не содржат ловор. Ловоровиот лист се готви во садот и се отстранува пред сервирање и консумација, бидејќи самиот лист тешко се џвака и вари.

Етеричното масло од ловор е високо ценето, како во козметиката, така и во медицината. Силното аналгетско и фунгицидно дејство го прави есенцијалното масло од ловор важна состојка во лекувањето на разни болки.

На веб-страницата „Healthline“ се претставени податоци од студии од 2008 година кои покажале неколку вредни ефекти на ова растение. Поради неговото богатство со полифеноли, кои се моќни антиоксиданси, тој е поврзан со помошта што може да ја има ловоровиот лист во регулирање, па дури и спречување на дијабетес и други кардиоваскуларни болести, што бара дополнително истражување.

Поради своите антисептички својства, ловоровите лисја помагаат во смирување на инфекциите и симптомите на грип, а некои студии укажуваат на можните благотворни ефекти на ловоровите листови за заздравување на повредите и рани, како и за намалување на стомачните заболувања.

А зошто во садот се додава ловор?
Секој од нас се уверил во аромата што ловоровиот лист му ја дава на секое јадење, а различни кулинарски веб-страници наведуваат една посебна причина зошто ловоров лист посебно се додава во црвеното месо. Клучни не се само мирисот и вкусот, туку и фактот што ловоровиот лист ги раствора штетните масти во месото, поточно триглицеридите ги претвора во монолипиди.

Ловоровиот лист има посебно место во кујната за време на студените зимски денови, кога помалку се движиме и јадеме потешка храна. Затоа ловорот е таму за да го промовира доброто расположение, но и да го олесни варењето и да го намали надуеноста.

Прегледи:
350
Објавено на:
09.07.2022