Категории

Луѓе наречени „светлина“ – Дали сте дел од овој тип на личности кои постојат само во 1% во светот

Според Карл Јунг, типот на личност што има уникатни комбинации на одлики, кои вклучуваат, меѓу другото, затвореност, чувствителност и праведност, сочинува само 1 процент од населението.

Овие луѓе по природа се смирени и сигурни во своите верувања, а имаат и карактеристика дека секогаш се подготвени да им помагаат на другите луѓе. Овој уникатен тип на личност е обележан со кратенката INFJ, а го открил тестот Мајерс Бриџис создаден од познатиот психијатар Карл Јунг.

Денес, овој тест го проценува психолошкиот профил на една личност и неговото созревање. Со своите четири скали, можеме, на пример, да разбереме како гледаме на светот, како го согледуваме она што нè опкружува и како се однесуваме едни со други. Таа се заснова на 8 типа на екстравертна личност и 8 интровертни типови на личност, а INFJ е најневообичаен од сите.

Ова се главните карактеристики на таквите луѓе:

Тие се фокусирани на помагање на другите
Тие имаат идеалистички пристап и силно чувство на добро и зло. Една од нивните најексплицитни цели е да им помагаат на другите, но тие не се ограничени на „спасување“ на луѓе од тешки ситуации, туку и да ги инспирираат, да им помагаат во самоподобрување и развој. Тие се дружат многу лесно и се одлични во меѓучовечките односи. Сепак, тие многу се грижат за времето поминато во интеракција со другите. За да ја обноват својата енергија, потребна им е доза на личен простор и осаменост.

Тие знаат да сонуваат
INFJ се немилосрдни сонувачи. Сепак, нивните соништа не спаѓаат во категоријата чудесни и невозможни, како обичните пасивни сонувачи, чиј идеализам е толку лесен и кревка, што дури и силен налет на ветер може да го однесе. Сосема спротивното.

Тие сонуваат конструктивно и наменски, често реализирајќи ги своите соништа.
Во работната средина, овие луѓе секогаш покажуваат независност, ориентација кон целта, висока креативност и многу интуиција. Тие исто така често се интересираат за уметност и наука.

Нивниот ентузијазам и идеализам може да бидат исцрпувачки
Луѓето со ваков тип на личност имаат само еден вистински проблем: Општество. Во денешниот свет, полн со неправда, затворени врати и sидови што сите мора постојано да ги надминуваме, не е тешко да се разочараме од сопствените напори. Затоа, честопати се случува луѓето од овој тип да се откажат и да престанат да се борат некое време – едноставно затоа што им е крајно исцрпувачко физички и емоционално.

„Секоја личност мора сам да одлучи што треба да следи – светлината на креативниот алтруизам или темнината на деструктивниот егоизам“, рече Мартин Лутер Кинг.

Овие луѓе, кои не сочинуваат повеќе од 1% од вкупното население на Земјата, носат светлина во темнината околу нас. Тоа се луѓе со јасни идеи, сонувачи кои имаат цел и идеалисти кои навистина сакаат да ги направат луѓето околу нив барем малку подобри.