Категории

Луѓето кои се будат потешко се попаметни. Еве и зошто!

Неодамна спроведената американска студија покажа дека луѓето кои потешко стануваат од кревет се попаметни, креативни и посреќни од оние кои веднаш „скокаат“ од кревет наутро.

Не се сите така успешни кога се работи за станување од кревет рано наутро. Или сте утрински тип или не сте. Без оглед на тоа што да пробувате, резултатот секогаш ќе биде идентичен, но не грижете се, затоа што ако тешко се будите сега знаеме дека постои нешто позитивно во вас.

Неодамна спореведената америчка студија покажа дека луѓето кои потешко стануваат од кревет се по паметни, креативни, и среќни од оние кои веднаш „скокаат“ од кревет наутро.

Причината за тоа е што луѓето кои отстапуваат од нормалниот и еволуциски образец на спиење на своите предци кои еволуциски напредувале се по паметни. Покрај тоа луѓето кои остануваат подолго будни за да дојдат до нови откритија и ги напрегнуваат своите мисли пред спиење, секако се по креативни затоа што тој процес поттикнува креативност.

„Ноќните птици“ не само што се по креативни, туку се и по паметни и по успешни. Причината за тоа е што во доцните часови нивото на хормонален стрес, односно кортизол е пониско и тие подобро одмараат, и го користат денот на по квалитетен начин што ги прави по успешни.

Прегледи:
384
Објавено на:
20.12.2021