Категории

Месечевите мени влијаат на времето и квалитетот на спиењето

Сигурно сте слушнале луѓе како се жалат дека не можат да спијат поради полна месечина. Додека некои се убедени дека е така, други мислат дека тоа е само мит. Сега, научниците исто така се занимаваа со оваа тема и заклучоците ќе ве изненадат.

Познато е дека Месечината ги диктира плимите и осеките, но што се однесува до нејзиното влијание врз сонот, многу месеци припаѓам на доменот на народните верувања. Така, верувањето дека Месечината има посебна моќ остана во народните приказни со векови – нејзиниот однос со човекот и природата го докажуваат бројни митови, легенди и предрасуди. А, современиот човек го покренува прашањето зошто вселенското тело што може да ги движи морињата не би влијаело на човекот, бидејќи дури 75 проценти од човечкото тело е вода. Дали има вистина во ова или сето тоа се сведува на мит, научниците кои ја објавија својата студија во списанието Science Advances, решија да истражат. Откриле дека во деновите пред полна месечина, луѓето легнуваат подоцна и спијат помалку.

„Во просек, учесниците заспаа 30 минути подоцна и спиеја 50 минути помалку ноќта пред полна месечина“, изјави коавторот на студијата Хорасио де ла Иглесија, професор на Одделот за биологија на Универзитетот во Вашингтон во Сиетл. Истражувачите го опремиле секој учесник со монитор за спиење на рачен зглоб за да ги следи распоредот на спиењето за време на еден до два лунарни циклуси во траење од 29,5 дена. Деведесет и осум луѓе од три различни домородни заедници во Тоба, познати и како народ Куом, учествуваа во истражувањето.

„Светлината од Месечината по зајдисонцето е силна во деновите пред полна месечина“, рече коавторот на студијата Леандро Казираги, постдокторски соработник на Одделот за биологија на Универзитетот во Вашингтон.

Една заедница во студијата немаше пристап до електрична енергија, друга имаше ограничен пристап, а третата имаше целосен пристап. Без оглед на тоа, постоеше силна шема која покажуваше дека сите подоцна легнувале и спиеле помалку во деновите пред полната месечина.
Во урбаната заедница, учесниците легнаа дури подоцна и спиеја помалку од учесниците во руралните заедници. Казираги рече дека е изненаден што е погодена урбаната заедница затоа што претпоставува дека месечните фази ќе влијаат само на луѓето во руралните заедници.

„Фактот дека оваа модулација беше присутна дури и во заедниците со целосен пристап до електрична светлина сугерира дека на овие ефекти влијае нешто друго, освен самата Месечина“ – рече Казираги.

Ефект на месечината и затемнување на спалната соба
Ефектот на полната месечина врз спиењето, експертите го објаснуваат како зголемена светлина што се меша со нашиот деноноќниот ритам. На крајот на краиштата, затоа тие препорачуваат целосна темнина за време на спиењето (или барем малку ноќно црвено осветлување) за да се оптимизира сонот. Но, студијата открила дека дури и полна месечина за време на облачни ноќи го попречува спиењето на многу учесници. Човечката биологија и социјалните обрасци на заедницата исто така можат да играат улога во циклусот на спиење пронајден во оваа студија. Спиењето на луѓето е контролирано од нашиот деноноќниот ритам, внатрешен часовник кој го регулира спиењето околу 24 часа, но некои луѓе би можеле да имаат подолги внатрешни часовници, рече Полотски, директор на Основно истражување на спиењето и професор на Медицинскиот факултет „sонс Хопкинс“.

Примарен пример за регулирање на човечкото тело подолг временски период е менструалниот циклус на жената, рече тој, кој трае околу еден месец. Другите цицачи имаат сезонски распоред на спиење и хибернираат со месеци, забележа Полотски.

Најмногу ги погодува оние кои веќе имаат проблеми со несоница
Полната месечина има најлош ефект врз луѓето кои вообичаено се борат со заспивање. Со нив, тој е најголемиот нарушувач на РЕМ сонот. Тогаш им требаше девет проценти повеќе време да заспијат и изгубија седум проценти помалку длабок сон откако успешно заспаа, во споредба со нивниот сон за „нормални“ денови.

Месечеви мени

Месечевите мени се последица на ротацијата на Месечината околу планетата Земја. Ова движење може да се следи секој ден и може да забележите дека Месечината патува од запад кон исток во истиот појас како Сонцето и се појавува и исчезнува секој ден подоцна. Ова движење на Месечината исто така ја менува врската помеѓу положбите на Сонцето, Земјата и Месечината. Кога Месечината е во близина на Сонцето во својата орбита, таа повеќе не може да се види и тогаш се нарекува нова Месечина или младост. Може да се види следните вечери по зајдисонцето, како некој тенок срп на небото.

Во следните седум дена, Месечината постепено доаѓа до позиција во која може да се види под прав агол на Сонцето, а потоа се осветлува десната половина, бидејќи е свртена кон Сонцето од таа страна, а тоа е т.н. наречен прва четвртина. После тоа, нејзината осветлена страна се зголемува секој ден се додека не се најде на спротивната страна од Сонцето. Кога ќе поминат 14,5 дена од новата месечина, целосно осветлената страна е свртена кон Земјата, а овој феномен се нарекува полна месечина или јато.

Тогаш осветлената страна постепено се намалува и Сонцето е од левата страна, а кога ќе се намали точно на половина, тоа е последната фаза наречена последна четвртина. Месечината потоа повторно навидум се приближува до Сонцето, сè помалку од нејзината површина се осветлува од светлината, таа се губи во рефлексија на Сонцето и по 29,5 дена се враќа во позицијата каде што започнува нов циклус како нова Месечина или младост. Овој почеток во литературата често се нарекува раѓање на Месечината.

Прегледи:
834
Објавено на:
18.05.2021