Категории

Мислењето кое го формираме за другите врз основа на она што го гледаме – Повеќе зборува за нас отколку за нив

Расказот на Бруно Фереро покажува како она што го зборуваме сведочи многу за нас самите.

Еден селанец седел на прагот од неговиот дом рано вечерта и уживал во свежиот ветер. Веднаш до неговата куќа, свиениот пат водел кон градот. Случаен минувач го забележал селанецот и помислил: „Ова сигурно е некој мрзливец. Тој не прави ништо и седи на прагот цел ден“.

Малку подоцна, поминал еден друг човек и помислил: „Селанецот е вистински дон Жуан. Тој седи цел ден, гледајќи ги девојките што минуваат и ги задева“.
Конечно, поминал еден шумски работник и помислил: „Овој човек е сигурно многу вреден работник. Работел цел ден и сега со право одмара“.

Ние навистина немаме детални информации за селанецот кој седеше на прагот од неговиот дом. Сепак, можеме да заклучиме многу за трите лица кои поминале покрај тоа: првиот бил мрзлив човек, вториот не бил многу добар човек, а третиот бил вреден работник.

Прегледи:
466
Објавено на:
20.02.2021