Морковите не треба да се јаде премногу бидејќи може да се појават одредени несакани ефекти. Еве што се случува со вашето тело ако јадете моркови.
Може да помогне во одбраната од други болести – многу студии покажаа поврзаност помеѓу антиоксидансите и подобрите здравствени резултати. Ова е токму една од причините зошто секогаш н are потсетуваат да јадеме повеќе свежо овошје и зеленчук и помалку преработена храна.
Бојата на кожата може да се промени – ако јадете премногу моркови, може да внесете премногу бета каротен во крвотокот, што може да предизвика пожолтување на вашата кожа. Промената на бојата главно се јавува на дланките и стапалата, и ако може да изгледа чудно, не е опасно за здравјето.
Осип, оток и други алергиски реакции – Алергијата на морков влијае на околу 25 проценти од луѓето кои се алергични на храна во Европа. Типични алергиски реакции се осип и оток.
Помал ризик за развој на дијабетес – морковите со средна големина содржат околу два грама влакна, што ја забавува апсорпцијата на гликоза во крвотокот. Покрај тоа, овој зеленчук е богат со антиоксиданси кои помагаат да се потисне штетата предизвикана од слободните радикали. Една студија од Холандија, во која беа вклучени 38.000 луѓе, покажа дека постои силна поврзаност помеѓу потрошувачката на каротеноиди (α-каротин и β-каротин) и помал ризик за развој на дијабетес.
Каротеноидите често се истражуваат, а една студија од 2018 година откри силна врска помеѓу повисока концентрација на витамин Ц во крвта, каротеноиди и витамин Е и намален ризик од кардиоваскуларни заболувања и рак.