Денес оваа намирница се наоѓа во многу диети како основна состојка. Но како да изберете вистинско ситно сирење и на што треба да обрнете внимание кога го купувате?
Има неколку совети до кои треба да се придржувате при изборот на сирења.
Прво прочитајте го составот на производи. присуството на млеко и сириштето е неопходно и обавезно. Сирењето треба да одговара на стандардите и неговиот рок на траење не треба да биде поголем од 5 дена. Така особено обрнете внимание на датумот на производство.
Во замрзнувач сирењето може да се чува 2-3 недели. Внимателно пручете ја и цената на произвдоот – паковање од 200 гр. не може да биде поефтино од половина литар млеко.
Не е секогаш можно визуелно да го процените квалитетот на сирењето. За да го одредите присуството на билните маснотии неопходно е сирењето на го оставите на собна температура еден ден. Ако бојата на намирницата не се промени а тоа стане кисело, тоа е доказ дека е природно.
Можете да проверите и дали сирењето во себе содржи скроб. Потребно е малку сирење на додадете во неколку капки јод. Ако бојата остане кафеава, тогаш сирењето е природно.