Категории

Научниците го открија најсветлиот објект во Универзумот!

Квазар или галактички јадра се екстремно галактички светли јадра каде гасот и прашината што паѓаат во супермасивна црна дупка емитуваат електромагнетно зрачење низ целиот елктромагнетен спектар.

Австралиските астрономи откриле неверојатен квазар напојуван од брзо растечка црна дупка којашто не била претходно откриена.

Масата на квазарот е околу 17 милијарди пати поголема од онаа на Сонцето, што е навистина неверојатно.

Прегледи:
117
Објавено на:
25.02.2024