Категории

Научниците открија траги од живот на Венера

Трагите на гас што „лебдат“ низ облаците на Венера би можеле да доаѓаат од живи организми, некои видови микроби различни од оние што ги познаваме на Земјата, пишува Guardian.

Астрономите дошле до сензационалното откритие откривајќи фосфани во атмосферата на Венера, на надморска височина од околу 50 километри. Во исто време, тие не успеаја да откријат кој било друг процес со кој може да се формира ова соединение, освен како производ на некој организам. Ова знаење ја отвори вратата за можноста да преживее некој облик на живот на ултражешката Венера (со просечна температура поголема од 460 степени Целзиусови), што не беше уништено со брзото загревање на таа палента. Патем, Венера имаше умерена температура и океан две милијарди години, но денес планетата е покриена со дебел слој јаглерод диоксид. Облаците во атмосферата на планетата содржат честички чиј состав е главно сулфурна киселина.

Условите на Венера се толку непријатни што многу научници веруваа дека планетата всушност е мртва. Затоа, некои веруваат дека фосфаните не се нус-производ на „пловечките“ жители на Венера. Но, се чини дека организмите сепак се најлогичните претпоставки.
„Неверојатно е да се мисли дека нешто може да живее опкружено со толку многу сулфурна киселина. Но, сите геолошки и фотохемиски процеси што ги знаеме се премногу несоодветни за да може да се произведат фосфаните што ги видовме“, вели професорката Janeејн Гривс од Универзитетот во Кардиф.

Фосфаните на Земјата се ослободуваат од микробите во средини сиромашни со кислород, како што се талогот во езерата. Другите патеки на „производство“, односно продолжувањето на фосфаните, се крајно екстремни (во внатрешноста на гасните гиганти на Јупитер и Сатурн) што нивното присуство се смета за една од одликите на животот. Научникот открил присуство на фосфани при потрага по знаци на живот надвор од Земјата. Според Гардијан, таа ја забележала Венера во 2017 година со телескопот Џејмс на Хаваи, како и две години подоцна со телескопот во Чиле. Во двата наврати, траги од фосфани беа пронајдени во горните слоеви на облаците на Венера.