Категорија: Технологија и наука

Хроничниот замор е запишан во гените

Секој човек има различно ниво на активност на гените кои се поврзани со способноста на...

Дали знаевте: Постојат дури 27 човечки емоции!

Често кај луѓето ја забележуваме тагата. Исто, многу добро знаеме да ја препознаеме среќата....

Археолозите во Кина го откриле „еликсирот на младоста“?

Секој посакува да го има еликсирот на младоста. Археолозите пронашле таков токму во Кина....

Создади наследство, научи шиење

„Ова ми е од баба ми“ – е реченица што секогаш се кажува со гордост. Било да се работи за...

Vip воведува дигитална платформа наменета за сите деловни корисници: Моќна алатка за поддршка на процесите во компаниите

Со цел засилување на процесот на дигиталната трансформација во општеството,...

Малку познати факти за Алберт Ајнштајн кои ќе ве изненадат!

На 14.03.1879 година се родил Алберт Ајнштајн, еден од најголемите умови во светот на науката....

Дизниленд отвора забавен тематски парк „Војна на ѕвездите“

Американскиот забавен парк Дизниленд соопшти дека забавен тематски парк кој ќе се вика...

Научи да бидеш среќен за 21 ден!

Наследните особини и искуството од детството заземаат 50% од нашиот потенцијал да бидеме...

Зошто златото е скапоцено?

Човекот отсекогаш сметал дека златото е нешто скапоцено. Тоа веројатно билo и првиот метал...

Кој си носи чадорче не наврнува! Како се употребувал чадорот во минатото?

Денес ни изгледа сосема природно да го отвориме чадорот кога врне дожд. Меѓутоа, тој предмет...

Огледалце, огледалце, од кога постоиш ти?

Огледалото е предмет кој секојдневно се употребува, а има корени од далечното минато. Во...

Може ли денот да трае повеќе од 24 часа?

Денот трае 24 часа само затоа што човекот сакал така да го подели. Не постои ништо во...

Најава на 11 едукативни програми – духовна и интелектуална храна во „Џолев и уметностите“

Школата за уметност и дизајн „Џолев и уметностите“ ја најавува својата 15-та сезона на...

Наместо песок- дијаманти?

Дијамантите се далеку познати по нивната убавина. Тие се желба на речиси секоја жена....

Што се случува секоја секунда во светот?

Во продолжение можете да прочитате што се случува во светот секоја секунда: Се случуваат 40...

Потешките автомобили се побезбедни! Или сепак не?

Повеќето луѓе мислат дека потешките автомобили се побезбедни. Иако на прв поглед делува...

Дали знаете дека…? Интересни факти кои ќе ве зачудат!

Во продолжение прочитајте некои занимливости, статистики и бројки за кои сигурно не сте...

Дали знаевте: Мајмуните ги делат од говор две аминокиселини!

Сите знаеме дека човекот ја има единствената можност да зборува. На целиот животински свет...

Телевизорите зрачат повеќе од антените предаватели?

Телевизорите зрачат повеќе и поштетни се за луѓето од антените предаватели. При мерење на...

Kрвниот притисок открива кој ќе биде полот на вашето дете?

Сакате да знаете какво дете ќе имате? Дали тоа ќе биде машко или женско? Слушате безброј...