Категории

Неверојатни небесни случувања во кои ќе уживаме овој месец

Објавен е список на небесни феномени што ќе можеме да ги видиме од Земјата во февруари 2021 година. Првиот небесен настан што ќе можеме да го видиме со „голо око“ во овој месец ќе биде нс вториот ден, а последниот на претпоследниот ден од февруари, според календарот на „Национална географија“.

2 февруари – Астероидот 18 Мелпомен во со theвездието Рак во поволна позиција за набудување. Во 23:44 часот ќе биде над 57 ° над јужниот хоризонт со јачина од 9,4 степени. За набудување е потребен аматерски телескоп.

4 февруари – Месецот во последниот квартал.

11 февруари – Нова месечина.

18 февруари – Спој на Месечината и Марс во со соѕвездието Овен. Растојанието на овие два објекти на небесната сфера ќе биде 3 ° 41. Месецот ќе биде 7 дена со магнитуда од -11,6. Големината на Марс опаѓа и сега е 0,8.

19 февруари – Месецот во првиот квартал.

19 февруари – Галакси М81 во Големата Урса во поволна позиција за набудување. Во 23:34 часот ќе биде над 65 ° над северниот хоризонт. За набvationудување користете подобар двоглед или мал астрономски телескоп. Не заборавајте на галаксијата М82, која заедно со М81 може да се види во истото видно поле на телескопот.

27 февруари – полна месечина.

Прегледи:
461
Објавено на:
03.02.2021