Категории

Ова се клучните нешта за среќен брак – Повеќето парови ги избегнуваат

Слободно можеме да кажеме дека науката верува во љубов. Еве што заклучија научниците кои со години го истражуваа феноменот на бракот.

Успешен брак – тајната на науката
Се покажа дека „живеењето среќно до крајот на животот“ се однесува на психофизичкото здравје на сопружниците. Имено, студиите покажале дека бракот може да ги заштити поединците од срцеви заболувања и мозочен удар. Исто така, оние кои згазнале на луд камен, според истражувањата, лачат помали количини на кортизол. Затоа, тие ќе бидат среќни подолго.

Слободно можеме да кажеме дека науката верува во љубов. Еве што заклучија научниците кои со години го истражуваа феноменот на бракот.

1 Двојни состаноци
Пријателствата со други парови се патот до посреќен брак, велат истражувачите од Универзитетот во Мериленд. Студијата покажа дека здравото пријателство меѓу два пара го прави бракот повозбудлив и поисполнет. Благодарение на блиските пријателства, партнерите добиваат можност подобро да се разберат едни со други и нивните проблеми.

2 Секогаш погодувајте го најдоброто
За време на расправијата со партнерот размислете дали неговите намери се навистина добри. Ова му дава презумпција на невиност и можност да добие појаснување. Можеби вашиот партнер има поинаков пристап кон проблемот, но неговите намери се искрени и во суштина исти како и вашите.

3 Интимни врски
Студија од 2015 година покажала дека паровите кои водат љубов се посреќни барем еднаш неделно. Важно е да се одржува интимна врска со партнерот, а само зачестеноста на сексуалните односи не значи среќен брак. Сепак, експертите препорачуваат што е можно поголема интимност.

4 Расправија
Конфликтот е здрав начин за решавање на проблемот. Слично како кога градиме мускулна маса, расправијата и надминувањето на проблемите ја зајакнуваат врската во бракот, велат експертите.

5 Заеднички излегувања
Излегувате заедно. Истражувањата покажаа дека среќните парови од време на време излегуваат заедно.

6 Дајте приоритет еден на друг
Терапевтите велат дека брачниот другар мора да ни биде приоритет. Затоа, внимавајте на партнерот и одвојте време кое ќе биде само ваше.

7 Задоволна жена, среќен живот
Универзитетот Рутгерс објави студија во која покажа дека задоволната жена е клучна за долгорочна брачна заедница. Кога жената е среќна, таа му го посветува целото потребно внимание на својот сопруг, што позитивно влијае на нивниот заеднички живот.

8 Материјалните работи не се приоритет
Истражувањата покажаа дека материјалниот статус не е пресуден за среќата во бракот. Парите се важни, но не се пресудни, се согласуваат експертите.

9 Говор на телото
Говорот на телото е клучен за комуникацијата, а најдобар начин да го направите тоа е да започнете да танцувате. Ќе разбудите чувство на поврзаност, подготвеност за компромис, но и страст.

10 Мали знаци на внимание
Во текот на работното време, испратете му на партнерот слатка СМС или некој гиф. Малите знаци на внимание го зголемуваат серотонинот, што значи среќа во врската.

Прегледи:
602
Објавено на:
13.02.2022