Овие палачинки не содржат глутен, но содржат протеин кој е многу сличен на глутенот.
Лебот од хељдино брашно е многу поздрав од вообичаениот и не содржи глутен па поради тоа е погоден за личностите кои се алергични на него. Пружа поголемо ниво на витамин Б, фосфор, богат е со диетални влакна и го намалува холестеролот.
Палачинки од хељдино брашно
Состојки:
1 шолја брашно од хељда
1 шолја интегрално брашно
3 шолји млеко
1 шолја кисела вода
сол
шеќер
прашок за пециво
2 лажици масло
Подготовка:
Изматете јајца со шеќер и сол. Додавајте наизменично брашно и млеко, кисела вода и оставете во фрижидерот половина час. На крај додадете прашок за пециво и масло и промешајте.