Категории

Пиењето алкохол ви помага подобро да зборувате странски јазици – според ново истражување

Една студија покажува дека малите дози на алкохол можат да ја подобрат способноста за говорење на странски јазик. Сепак, тимот посочува дека поголемите дози всушност можат да ја нарушат оваа способност.

Истражувачи од Универзитетот во Ливерпул, Универзитетот Мастрихт и Кралскиот колеџ во Лондон, покажаа дека ниските дози на алкохол, всушност, можат да помогнат да се олабави вашиот јазик.

Тимот тестираше каков ефект ќе има мала доза на алкохол врз самооценуваната и оценуваната набљудувачка способност на учесниците да зборуваат на странски јазик. Судењето опфати 50 студенти, сите мајчин јазик на германски кои студираат на универзитетот во Мастрихт, кои неодамна научија да зборуваат, читаат и пишуваат на холандски јазик.

Учесниците беа случајно распоредени во една од двете групи. На првите им беше дадена мала доза алкохол за пиење, додека контролната група доби безалкохолен пијалок. Дозите на алкохол варираа во зависност од телесната тежина на секој учесник и беа еквивалентни на 460 ml (малку под пивце) пиво од 5% за маж од 70 kg (154 lb). После тоа, од секој учесник беше побарано да одржи разговор со говорник од холандски јазик неколку минути.

Разговорите беа аудио снимени, а вештината на секој учесник на холандски јазик беше оценета од двајца мајчин јазик, кои не знаеја дали консумирале алкохол или не (рејтинг на набљдувачи). Од учесниците беше побарано да ја оценат сопствената способност за зборување холандски (самооценување).
Генерално, тимот објави дека учесниците во групата алкохол добиле значително подобри оценки за набљдувачи за нивните Холанѓани. Особено, набудувачите рекоа дека имаат подобар изговор во споредба со контролната група. Тимот известува дека немало слична разлика во самооценувањето.

„Нашата студија покажува дека акутната потрошувачка на алкохол може да има корисни ефекти врз изговорот на странски јазик кај луѓето кои неодамна го научиле тој јазик“, вели коавторот на трудот, д-р Инге Керсберген, од Институтот за психологија, здравје и општество на Универзитетот во Ливерпул.

„Ова обезбедува одредена поддршка за лаичното верување (меѓу двојазични говорници) дека мала доза на алкохол може да ја подобри нивната способност да зборуваат на втор јазик“

Тимот, сепак, забележува дека учесниците конзумирале само мала доза на алкохол и дека повисоките нивоа „можеби нема да имаат корисни ефекти врз изговорот на странски јазик“.

Д-р Фриц Ренер, кој беше еден од истражувачите што ја спроведоа студијата на универзитетот во Мастрихт, рече: „Важно е да се истакне дека учесниците во оваа студија консумирале мала доза на алкохол. Поголемите нивоа на потрошувачка на алкохол можеби нема да имаат корисни ефекти врз изговорот на странски јазик “.

„Треба да бидеме претпазливи во врска со последиците од овие резултати се додека не знаеме повеќе за тоа што ги предизвикува набљудуваните резултати“, вели д-р Џесика Вертман од универзитетот во Мастрихт, соодветната авторка на трудот.

 

Прегледи:
530
Објавено на:
20.09.2020