Категории

Постојат два типа на луѓе: Муви и пчели – Вие избирате што ќе бидете

Еднаш го прашале старецот Паисиј: „Татко, ти постојано велиш да размислуваме позитивно.Би сакале да не советувате како да се справиме со следниот проблем: Луѓето често доаѓаат кај нас и ни велат дека некои свештеници земаат многу пари за да ги извршуваат Светите Тајни, велат дека пушат и седат во таверни, па дури и велат дека некои свештеници се вклучени во неморални дела, општо, тие жестоко ги обвинуваат и презентираат докази што се оправдани. Што треба да им кажеме на луѓето што го обвинуваат свештенството? “

Старецот почнал да раскажува:

„Од искуство знам дека луѓето се поделени во две категории. Третата категорија не постои; луѓето припаѓаат или на едниот или на другиот.
Првите изгледаат како муви. Главната карактеристика на мувата е тоа што ја привлекува нечистотијата. Кога, на пример, мува ќе се најде во градина полна со цвеќиња со прекрасен мирис, таа дури нема да ја забележи и ќе застане на нечистотија што ќе ја најде на земја. Тој ќе почне да кружи наоколу и ќе се чувствува пријатно при смрдеа. Ако мува може да зборува и да ја замолите да ви покаже роза во градината, таа ќе ви одговори: „Не знам како изгледа розата. Знам само каде да најдам ѓубре, тоалети и кал“. Постојат луѓе кои личат на мувите. Луѓето кои припаѓаат на оваа категорија се навикнати да размислуваат негативно и секогаш бараат лоши страни во животот, омаловажувајќи и отфрлајќи го присуството на доброто.

Втората категорија се оние кои наликуваат на пчела, чија главна карактеристика е тоа што таа секогаш бара нешто слатко и пријатно да слета на неа. Кога пчелата ќе се најде во просторија полна со нечистотија, со парче бонбони во аголот, ќе ја игнорира целата таа нечистотија и ќе слета на бонбоната. Кога ќе ја замолите пчелата да ви покаже каде е ѓубрето од градината, таа ќе ви одговори: „Не знам. Можам само да ви кажам каде да најдете цвеќиња, слатки, мед и шеќер.“ Таа ги знае само добрите работи во животот, додека лошите не и се познати. Ова е друга категорија на луѓе кои имаат позитивни мисли и ја гледаат само добрата страна на нештата. Тие секогаш се обидуваат да го прикријат злото за да ги заштитат своите соседи; напротив, луѓето од прва категорија се обидуваат да го разоткријат злото и да го изнесат на површина.

Кога некој ќе дојде кај мене и ќе почне да обвинува други луѓе, тој ме става во тешка ситуација и му го давам овој пример. Потоа му велам да одлучи во која категорија сака да припаѓа, за да може да најде луѓе од ист тип и да се дружи со нив

Прегледи:
1052
Објавено на:
11.03.2021