Барате лесна, здрава вечера или доручек? Оваа пилешка чорба нема да ви одземе време повеќе од 30тина минути до еден час, но има вкус како да се крчка на шпоретот со часови. Послужете со вкусно парче домашен леб и уживајте во вкусот.
СОСТОЈКИ:
* 2 лажици путер
* 2 големи моркови, излупени и исечени на монети
* 1 стебленце целер, исецкано
* Сол
* Свежо мелен црн пипер
* 3 чешниња лук, мелено
* 1 лажица брашно за сите намени
* Пилешки гради без коски (гр. по желба)
* 3 гранчиња свежа мајчина душица
* 1 ловоров лист
* 3-4 компири, исечени на четвртини
* 1 пилешка супа
* Свежо сецкан магдонос, за декорација
ПОДГОТОВКА:
- Во големо тенџере на средна топлина стопете путер. Додадете моркови и целер и зачинете со сол и црн пипер. Гответе, мешајќи често, додека не омекне зеленчукот, околу 5 минути. Додадете лук и варете додека не се помеша вкусот, околу 30 секунди.
- Додадете брашно и мешајте додека зеленчукот не се испржи, а потоа додадете пилешко, мајчина душица, ловоров лист, компири и супа. Зачинете со сол и црн пипер. Оставете ја смесата да зоврие и варете додека пилешкото не стане повеќе розово, а компирот мек, 15 минути.
- Тргнете го од оган и префрлете го пилешкото во средна чинија. Користете две вилушки, исечете го пилешкото на мали парчиња и вратете го во тенџерето.
- Украсете со магдонос пред сервирање.