Категории

РЕЦЕПТ: Медена пита – Еден од највкусните десерти на нашите баби

Доколку посакате нешто слатко, кое воедно и ќе ви ја разбуди носталгијата тогаш ви нудиме нешто на кое нема да можете да одолеете – Пита со мед каква ни подготвуваа нашите баби.


СОСТОЈКИ:

  • 400 гр брашно
  • 3 лажици мед
  • 3 јајца
  • 80 гр путер
  • 150 гр шеќер
  • 1 лажичка сода бикарбона

За кремот:

  • 150 гр шеќер во прав
  • 900 гр павлака

ПОДГОТОВКА:

1. Во тенџерето додадете шеќер, путер, мед и ставете го на оган да се стопи смесата.

2. Тргнете го тенџерето од оган, промешајте ги јајцата и додајте ги јајцата, мешајќи постојано, внимавајте да не зоврие. Постепено додавајте брашно и сода бикарбона и мешајте додека не добиете тесто.

3. Пренесете го тестото во хартија за печење и посипете со малку брашно. Месете го кратко рачно. Поделете го на осум дела и истегнете го секој ретко. Притиснете го секое парче валано тесто со калап за торта за да добиете тесто со големина на калап.

4. Пренесете го тестото во плех обложен со хартија за печење и печете го во рерна загреана на 180 степени 3-4 минути. Печете го и вишокот тесто.

5. Потоа подгответе го кремот. Измешајте шеќер и павлака и ставете го кремот во фрижидер. Повторете ја постапката два, три пати.

6. Печените кори премачкајте ги со крем, редејќи ги една врз друга. Завршете со крем, а одозгора изрендајте го вишокот печено тесто.

7. Ставете ја питата со мед во фрижидер и послужете ја следниот ден, кога корите ќе омекнат.

Пријатно!

Прегледи:
627
Објавено на:
25.01.2021