Леб без адитиви, квасец и брашно може да се најдат само во специјализирани пекари и секогаш се далеку поскапи од обичните лебови. Доколку сакате да се храните поздраво и да правите леб за вашето семејство без бело брашно и јајца, ви носиме испробан рецепт за протеински леб. Покрај тоа што се подготвува брзо, има уште една предност – колку подолго стои, толку ќе биде повкусен и поубав.
Семките од различни видови се познати како одличен извор на витамини и минерали, а во овој леб доминира моќна комбинација од тиква, афион, сончоглед, сусам и чиа семе. Затоа овој протеински леб е идеален за зајакнување на имунитетот, а можете слободно да го јадете за време на диетата.
Ако сакате да ослабете, заменете го обичниот бел леб со овој леб и ќе добиете здрав оброк со здрави калории.
Состојки:
- 7 гр сув квасец
- 4 лажици екстра девствено маслиново масло
- 250 гр ‘ржано брашно
- 100 гр мелени бадеми
- 50 гр ленено семе
- 100 гр мешани семиња, како што се чиа, афион, сончоглед, сусам, тиква
- 1 гранче свеж рузмарин
- 4 големи јајца
Подготовка:
Загрејте ја рерната на 190ºC. Порамнете ја пластичната тегла за хартија од 1,5 литри со мрсна хартија. Во сад сипете 375 мл млака вода, додадете го квасецот и маслото, па мешајте со вилушка додека не се соединат и оставете ги настрана 5 минути.
Во поголем сад со прстофат морска сол истурете ги брашното, мелените бадеми и сите семки и направете вдлабнатина во средината. Ситно исечкајте ги и додајте листови рузмарин. Изматете ги јајцата, па истурете ја смесата со квасецот.
Додадете ја смесата со јајцата и квасецот во садот со брашното и мешајте додека не добиете мазно тесто. Пред печењето имате два избора, или веднаш ќе го испечете и ќе добиете крцкав леб, или ќе го оставите тестото да отстои и нарасне преку ноќ во фрижидер, па да го испечете следниот ден.
Печете го лебот околу 45 минути или додека кората не добие златно кафеава боја. Овој леб е свеж неколку дена.
Можете да го јадете со разни здрави намази како хумус, намаз од авокадо или печени пиперки. Можете исто така да го препечете и да го јадете како тост со супи и чорби.
Пријатно!