Категории

РЕЦЕПТ: Тирамису со јагоди како идеален пролетен десерт

Иако не изгледа така, пролетта е насекаде околу нас, а пролетта секогаш мириса на јагоди – црвена, сочна, здрава, домашна, убава. И јагодите во маскарпоне се веќе пат до центарот на животот преполн со хедонизам.

СОСТОЈКИ:

  • 250 гр маскарпоне
  • 1 пакет бисквити
  • 1 кутија јагоди
  • 3 јајца
  • 120 гр шеќер
  • 200 мл сок од портокал

За украсување

  • 2 лажици сушени јагоди, исушени на ладен воздух
  • неколку лисја од нане
  • 2 лажици шеќер
  • 8 јагоди со долги стебла

ПОДГОТОВКА:

1. Извадете го маскарпонето од фрижидерот половина час порано за да достигнете собна температура. Ова ќе го олесни мешањето и смесата нема да биде ронлива.

2. Одделете ги јајцата. Во едниот сад ставете ги жолчките, а во другиот белките. Важно е да нема траги од жолчки во белките, бидејќи тогаш белките нема да можат да матат. Прво изматете ги белките и половина од шеќерот додека не добиете мека пена.

3. Измешајте ги жолчките со остатокот од шеќерот. Измешајте го маскарпонето во жолчките. Потоа додадете ги белките со шпатула. Не мешајте подолго отколку што е потребно за да ја задржите смесата што е можно повоздушна.

4. Излупете ги јагодите и исечете ги на половина. Скршете ги бисквитите на парчиња и потопете ги едно по едно во сокот од портокал и потоа ставете ги на дното на чашите. Ако повеќе бисквити се натопат во сокот одеднаш, тие ќе киснат премногу брзо и ќе почнат да се распаѓаат.

5. Се шири половина од маскарпонето над бисквитот. Наредете слој јагоди и потоа намачкајте го остатокот од маскарпонето. Оставете го тирамису во фрижидер најмалку 2 часа.

6. Јагодите ситно измешајте ги во мултипраксија, исецкајте го нането и мелете го шеќерот во мултипраксија. Посипете тирамису со мешавина од јагоди и шеќер со нане. Украсете со јагоди.

Добар апетит!

Прегледи:
794
Објавено на:
12.04.2021