Многу луѓе се сеќаваат на питата со коприва како омилено јадење од детството. Денес копривата е запоставена во кујната, и покрај одличниот вкус. Предлагаме рецепт за брза пита со коприва, што може да биде идеја за брз појадок и вечера или за одлично предјадење во последен момент кога ќе пропуштите нешто за да ја дополните празничната трпеза.
Копива се бере за храна додека растението е сè уште младо, токму во овој период од годината.
СОСТОЈКИ:
- 500 гр кора од пита
- 200 гр златно сирење
- 6 домашни јајца
- чаша масло
- чаша јогурт
- чаша гриз
- 1 прашок за пециво
- 200 гр бланширана и сецкана коприва
- главица кромид
ПОДГОТОВКА:
Исецкајте го кромидот и копривата и издинстајте го. Во смесата додајте рендано сирење и 2 јајца. Одделно направете фил со масло од јогурт од гриз, 4 јајца и прашок за пециво. Наредете ги корите и премачкајте ги со филот. Првите два премачкајте ги само со фил и на третиот ставете го филот со сирење и коприви, засукајте ги и наредете ги во плех. Пред да ја ставите питата во загреана рерна, исечете ја на коцки со средна големина и премачкајте ја со остатокот од филот што го користевте за да ги премачкате корите. Печете околу 20 минути на 200 степени.
Пријатен апетит!