Оваа пита можете да ја послужите за појадок и вечера, а без разлика дали ќе ја подготвите за семејството или пријателите, секој ќе ужива подеднакво во вкусот.
Често можете да најдете империјална пита под името шпанска пита. Без оглед како се вика, оваа пита е многу вкусна и што е најважно, се подготвува брзо. Состојките обично ги имате во фрижидер, па дури и ако ја оставите подолго, не грижете се, таа ќе остане вкусна.
Оваа пита можете да ја послужите за појадок и вечера, а без разлика дали ќе ја подготвите за семејството или пријателите, секој ќе ужива подеднакво во вкусот.
- СОСТОЈКИ:
- 4 јајца
- 2,5 чаши брашно
- 200 мл јогурт
- 100 мл масло
- 1 прашок за пециво
- 200 гр шунка
- 100 гр сланина
- 100 гр сирење
- 100 гр кравјо сирење
- 3-4 кисели краставички
- 2 исецкани кисела пиперка
- 2 лажички сол
ПОДГОТОВКА:
Изматете ги јајцата додека не се запенат, а потоа додадете масло и јогурт и сол. Ситно исецкајте ја шунката и сланината.
Краставиците и пиперките исто така се сечат на коцки. Изрендајте го сирењето или исечкајте ситно. Промешајте прашок за пециво во брашното.
Комбинирајте го брашното со јајца и мешајте со процесор за храна додека не се скршат грутките, не мешајте со миксер. Исто така измешајте ги сите исецкани состојки и бело сирење во тестото.
Поставете плех со хартија за печење и истурете ја смесата во неа и посипете семе од сусам. Тавата ставете ја во загреана рерна на 200 степени да се пече. Питата е подготвена кога ќе добие светло-кафеава боја.
Користете чепкалка за заби за да проверите дали е подготвена. Исечената пита исечете ја на коцки, а потоа послужете топла или ладна со јогурт или кисело млеко.
Ако ви остане дел од питата за следниот ден, во што се сомневаме дека е вкусна дури и кога е ладна.
Добар апетит!