Категории

Сите ја правиме оваа грешка при првото утринско кафе

Дали ви се случило наутро, полубудни, да ставите вода во тенџере со кафе и да заборавите на тоа, така што водата не само што врие, туку ја преполови својата количина, туку желбата конечно да ја испиете првата голтка за да ве разбуди нарачува да го сварите.

На многумина им се случува, не само поради поспаност, туку и поради заборавеност и одвлекување на вниманието, затоа разговарајте со соседот, а водата во бокалот се намалува трипати! И што прават повеќето луѓе? Во повеќето случаи, само додадете нова вода до остатокот од вриење и варете го кафето.

И тоа во никој случај не е добра работа, велат нутриционистите. Велат дека оваа навика не е добра за нашето здравје и дефинитивно треба да ја промениме. Според експертите, двојното вриење на вода го зголемува арсенот, нитритите и флуорот, па дури и здравите минерали стануваат крајно штетни. Истражувањата покажуваат дека овој тип на вода е доста токсичен бидејќи голема количина арсен може да доведе до труење. Може да се појави и дијабетес, проблеми со органите за варење и кардиоваскуларниот систем.

Кога водата е изложена на високи температури долго време, нитритите се претвораат во нитрозамини, кои се канцерогени.

Што да направите?
Немојте да бидете мрзливи, истурете ја зовриената вода од тенџерето, наполнете ја со нова, свежа вода, ставете ја на рингла и сега подгответе кафе на време.

Прегледи:
422
Објавено на:
05.07.2022