Категории

Ситуации кои интровертните личности ги доживуваат стресно

Доколку се препознаете во следните редови, веројатно сте интроверт, инаку барем ќе знаете што не треба да правите доколку сте во друштво на таква личност. Можеби за вас следните ситуации не се ништо посебно, но за интровертите се голем предизвик, па дури и извор на стрес. Издвоивме вкупно четири и се надеваме дека сте подготвени да ги откриете.

1. Центар на внимание
Тоа е сосема јасно и веројатно веќе знаете и се држите до секоја ситуација – добра и лоша. Интровертите не сакаат посебно изложување кога постигнуваат нешто одлично, дури и на родендени и други прилики.
Сето тоа е најголемиот кошмар и многу стресна средина. Затоа, не ги присилувајте да се изложуваат, но кога треба (на пр. на состанок), тие едноставно ќе го сторат тоа, но многу неволно.

2. Ненајавени гости
Тоа не значи дека не сакаат да ги забавуваат пријателите, туку едноставно не сакаат да имаат некој ненајавен на нивната врата. Во тој случај, интровертот нема време да се подготви за дружење, па нема да биде целосно присутен во разговорите и ќе биде под стрес при посетата. Ако сакате да ги почитувате, договорете се на време.

3. Разговор на настани
Забавите и поголемите настани сами по себе се прилично стресни, а доколку бараат опуштени разговори на интровертите, особено со непознати, тоа е уште постресно. Така, веројатно ќе ги најдете некаде надвор од толпата, седат сами на маса или нервозно одат напред-назад.

Од друга страна, многу сакаат длабоки разговори. Тоа ќе ве поттикне да гледате поинаку на работите, да размислувате за животот, да зборувате за вашите најголеми стравови, желби, цели… Само избегнувајте да зборувате за времето и оставете го она што сте и не го сфаќате сериозно, бидејќи тоа е рецепт за катастрофа.

4. Јавен настап
Без разлика дали се работи за неформален говор пред толпата, на пример, на роденден или кога треба да им се обратат на гостите, сето тоа им носи немир. Ако зборувањето пред толпа е задолжително, тие се подготвуваат за тоа многу порано и веројатно им е многу тешко да заспијат. Од друга страна, разговорот во мала група е многу квалитетен и интересен и тие претпочитаат да учествуваат во него.

Прегледи:
390
Објавено на:
17.03.2022