Категории

Со тврдоглавост нема ситост – Зошто е секогаш важно да постигнуваме компромис

Оваа мудра приказна во која главна тема е расправата помеѓу две магариња нуди длабока поука која секој треба да ја послуша и прифати.

Некој селанец имал две магариња. За да не избега, тој реши да ги врзува заедно со истото јаже. После некое време магарињата станале гладни. Потоа, едното од нив се упатило кон сенката да јаде. Но, јажето било премногу кратко.

Секој го влечеше на страна и никој од нив не успеа да достигне ниту трошка сено. По многу обиди, тие одлучиле да зборуваат за нивниот проблем.

Разговорот траеше долго: на крајот на краиштата, тие сепак биле магариња, тврдоглави. Но на крајот конечно одлучиле:
Двајцата, заедно, ќе го изедат првиот куп сено, а потоа, повторно заедно, вториот. Тие ја спровеле одлуката на дело и се најадиле до ситост, и покрај јажето со кое биле врзани.