Категории

Совети од кардиолог: Која храна е најздрава за вашето срце

Срцевите заболувања се сериозен проблем. Според Светската здравствена организација, околу 17,9 милиони луѓе годишно умираат од болести на срцето и крвните садови во светот. Најчеста форма на срцева болест е коронарната артериска болест.

Исхраната е клучен фактор на ризик кога станува збор за секаков вид на срцеви заболувања. Работите како консумирање многу заситени и транс масти може да доведат до покачен холестерол, што може негативно да влијае на здравјето на артериите предизвикувајќи таложење на наслаги. Високиот крвен притисок, недоволната физичка активност, дијабетесот и вишокот килограми се исто така водечки фактори на ризик за срцеви заболувања.

Бидејќи исхраната и начинот на живот се толку тесно поврзани со здравјето на срцето, други. Вилијам Дејвис, кардиолог и автор на најпродаваната книга „Супер Гут“ на NY Times, откри која храна е најдобра за срцето. Иако има многу намирници кои се здрави за срцето, други. Дејвис сака луѓето да посветат посебно внимание на еден.

„Мојата омилена храна за здравјето на срцето, која многумина ја запоставуваат е кимчи, т.е. „Традиционално ферментирана зелка, која е популарна во Кореја и често се јаде со секој оброк“, вели докторот.

Бидејќи киселата зелка е вообичаена храна на трпезите во оваа област, треба да знаете дека оваа храна е еден од ретките растителни извори на менакинон, попознат како витамин К2. Се верува дека витаминот К2 помага во намалување на срцевите заболувања преку спречување на акумулација на калциум во артериите, пишува Healthline.

Како може ферментираната храна да му помогне на вашето срце?
„Процесот на ферментација значи дека обично се присутни многу корисни микробни видови. Овие микроби создаваат многу придобивки за луѓето. Тие вклучуваат намален шеќер во крвта, намалена отпорност на инсулин, намалено воспаление низ телото и производство на витамини Б1, Б2, Б7 и Б9“, рече тој. Дејвис.

Со други зборови, ферментираната храна може да ви помогне да имате здрава цревна микробиота, што пак може да помогне да се намали ризикот од нешта како висок крвен притисок и хронично воспаление, кои се фактори на ризик за кардиоваскуларни болести. Според Harvard Health, постои огромна поврзаност помеѓу микробите во вашето црево и вашиот кардиоваскуларен систем, што значи дека одржувањето на здрави црева може да ви помогне да имате здраво срце.