Категории

Железото е корисно за убавиот тен на кожата и влијае на состојбата на косата и ноктите – 7 намирници кои се богати со него

Железото е еден од најважните елементи во човечкото тело, неопходно за синтеза на хемоглобин, кој дополнително е одговорен за доставување на кислород до органите и ткивата. Железото придонесува за добар тон на кожата и влијае на состојбата на косата и ноктите. За жени, дневната норма на овој елемент е 18 mg. Ние нудиме листа на храна богата со железо и други корисни минерали.

1. Остриги
Порција од шест остриги содржи 6 mg железо, како и 60 mg калциум, 9 g протеини и само 70 калории. Освен тоа, остригите се богати со цинк, кој помага во зајакнувањето на имунолошкиот систем. Сепак, овие деликатеси се силен алерген, па бидете внимателни.

2. Бел грав
Порција од 100 грама ја обезбедува дневната потреба од диетални влакна и содржи 6 mg железо и 1100 mg калиум, чиј недостаток доведува до замор. Белиот грав е богат со протеини, калциум, витамини од групата Б и антиоксиданси. Има нежен, богат вкус, малку потсетува на компири.

Во конзервирана форма се губи вкусот, затоа препорачуваме употреба на суви зрна. Претходно натопете преку ноќ, варете додека не омекне од 40 минути до час и половина. Варениот бел грав е добар како едноставен прилог за месо и во густи супи, а може да се направи и пире.

3. Говедски црн дроб
100 g од оваа храна содржи околу 7 mg железо. Ова е еден од шампионите во содржината на витамин Б, но и богат извор на витамини А и Д. Што е најважно, има малку калории – само 170 калории. Пред подготовка, тој препорачува црниот дроб да остане неколку часа во млекото, што ќе го направи особено мек.

4. Леќа
Железото во 100 g леќа има речиси 12 mg. Богат е и со други елементи во трагови, вклучително и магнезиум, кој е неопходен за правилно функционирање на срцето и нервниот систем. Леќата е извор на триптофан, аминокиселина која во човечкото тело се претвора во серотонин, кој е одговорен за доброто расположение. Како и белиот грав, така и леќата содржи голема количина влакна – 12 mg на 100 g производ.

5. Сок од домати
Во споредба со другите производи, содржината на железо во сокот од домати е мала – 1 mg по чаша. Но, тоа е добар извор на други елементи во трагови: хром, молибден и кобалт, неопходни за метаболизмот на телото. Една чаша сок од домати содржи 50% од дневните потреби за органски киселини.

6. Спанаќ
Во однос на содржината на железо, спанаќот ја надминува дури и леќата – 13,5 mg на 100 g. Дополнителен плус е ниската калорична содржина (23 kcal). Богат е и со бета-каротин (4,5 мг), кој благотворно делува не само на видот, туку и на имунолошкиот систем и калциум (106 мг), неопходен за здрави заби, коски и мускули.

7. Компири
Еден голем печен компир содржи 3 mg железо, голема количина на витамин Ц и Б витамини, кои се одговорни за клеточниот метаболизам. Компирите се исто така добар извор на калиум и минерали кои лесно се вари.