Категории

Знаци дека на вашиот брак му доаѓа крајот

Американскиот психолог Џон Готман помина 40 години подучувајќи ги бракот и семејството. Тој рече дека му требаат само 5 минути за да разговара со парот и со 91% точност да предвиди дали сопружниците ќе се разведат. Во својата книга „Седум принципи за успешен брак“, Готман посочува четири знаци кои укажуваат дека брачната врска нема иднина.

Еве за кои знаци станува збор:

1. Критики
Нормално е да има здрава критика во врската за да може врската постојано да се развива. Меѓутоа, кога го критикувате партнерот за секоја ситница, ја загрозувате неговата самодоверба и правите да се чувствува помалку вреден. Според психологот тоа е напад на личноста на партнерот.

2. Презир
“Навреди, превртување со очи, потсмев, потсмев и сурови шеги. Демонстрација на презир во која било форма – е најопасно во брачната врска. Ако во секое време покажете дека не му се допаѓате на вашиот партнер, решението на проблемот се разделува“. – истакнува Готман. Презирот е токсична емоција која ја труе душата, па затоа е подобро да се разделите отколку да ја развивате.

3. Постојано префрлување на чувството на вина
Психологот предупредува на манипулативно префрлање на чувството на вина кај партнерот. Во дебатата, постојаното префрлање на вината, од една на друга страна, нема да доведе до решение, туку само ќе го продлабочи конфликтот.

4. Молк
Манипулативната тишина по дискусија како форма на казнување на партнерот е една од најризичните форми на манипулација. Користењето на вакви игри не носи ништо добро, туку само ја загрозува врската, комуникацијата и прави вие и другата страна да се чувствувате лошо.

Истражувањето на Готман покажа дека разликите во мислењата и симпатиите на сопружниците не ги уништуваат односите. Како што истакнува, бракот нема да успее доколку сопружниците се трудат постојано да се менуваат. Честопати овие конфликти се поврзани со основни работи: начин на живот, особини на личноста или вредности. Ваквите кавги се губење време и ментална сила. Што да правите со она што не може да се промени – прифатете го како што е или извадете го од вашиот живот, истакна Готман.

Прегледи:
551
Објавено на:
22.11.2021