Категории

Зошто мачките ве чекаат на врата кога ќе се вратите дома?

Секој што има мачка како домашно милениче знае дека таа често седи пред вратата и ги чека кога ќе се вратат дома. Откриваме неколку причини зошто. Познато е дека мачките се целосно независни миленичиња, но тоа не значи дека не покажуваат грижа за сопствениците.

Може да ве слушнат

Не е ни чудо што вашата мачка точно знае кога ќе влезете во куќата, бидејќи мачките имаат исклучително добар слух. Тие можат да детектираат широк спектар на фреквенции и да имаат поостар слух отколку луѓето, па дури и повеќе од кучиња. Значи, кога влегувате во вашата гаража или лифт, тие го знаат тоа затоа што ве слушаат. Со текот на времето, тие почнуваат да го поврзуваат тој звук со вашето пристигнување и подготвени се да ве поздрават. И тоа нè доведува до следната причина зошто вашата мачка ве чека пред вратата.

Тие ја знаат вашата рутина
Покрај добриот слух, мачките имаат уште еден трик за да откријат во кое време ќе се вратите дома. Тие имаат одлично чувство за време, така што можат да знаат точно во кое време доаѓате. Рутината е нешто што за нив има смисла, лесно се следи и им овозможува да го утврдат времето на враќање дома, особено ако имате редовен распоред на кој тие можат да научат и да се навикнат.

На пример, ако се враќате дома секој ден во 19 часот, вашата мачка ќе се навикне и секогаш ќе ве очекува во тоа време. Ова не важи само за вашето враќање, тие можат да ја следат вашата рутина во неколку случаи, особено ако вклучува време на нивниот оброк.

Тие ја сакаат вашата љубов
Обично, кога ќе се вратиме дома, обрнуваме внимание на нашите миленици или некои закуски, особено кога сме поминале многу време одделени од нив. Сосема е нормално да им се даде такво внимание и љубов.

Тие сакаат храна
Покрај тоа што се многу возбудени за времето што ќе го поминат со вас и вниманието што ќе им го посветите, мачките можеби имаат и нешто друго на ум, а тоа е храната. Тие можат да бидат навистина добри и послушни цел ден, а потоа едвај чекаат да бидат наградени со некои вкусни задоволства што само вие можете да им ги донесете.

Прегледи:
973
Категории:
Животни
Објавено на:
02.12.2020