Категории

Зошто се вели дека љубовта е слепа? – Приказна која ќе ви го стопли срцето

Оваа поучна приказна на многумина ќе им го врати сеќавањето за тоа што всушност е љубовта, а тоа се вибрациите во нас и самодовербата дека сме на вистинското место, без оглед на околностите.

Дедото на славниот германски композитор Феликс Менделсон, Мојсеј, бил со низок раст и свиткан раст. Тој едноставно беше подгрбавен. Неговото лице не било ни убаво: буки стуткано и збрчкано, потсетувајќи на маска од мајмун. Еден ден тој бил во Хамбург и посетил трговец со кого работел. Трговецот имал прекрасна ќерка во којашто се за Мојсеј се вљубил. Иако не можел да го тргне погледот од неа, девојчето го сметало за наказа. Мојсеј страдал, станал сив од непроспиени ноќи, а неговата храна и работа станале бесмислени. Тој останал во куќата на трговецот неколку дена. Кога осамнал денот на заминување, Мојсеј собрал храброст да тропне на вратата од собата на девојчето за да се збогува со неа. Девојчето го избегнало неговиот поглед, со нетрпение чекајќи да замине. Додека стоел пред вратата, тој ја прашал: „Дали верувате дека луѓето можат да се венчаат во рајот?“

„Да. А ти, дали веруваш во тоа? “, Изненадено одговорило девојчето. „Да, верувам!“, рекол Мојсеј. „Ќе ви кажам вистинска приказна. Кога на небото се родило момче, Бог му открил со која девојка ќе се ожени. Момчето никогаш не го заборавило тоа и не можело ниту да замисли да се ожени за некоја друга“.
„Навистина? Дали тоа го кажуваш врз основа на сопственото искуство? “, прашало девојчето гледајќи го во очи.

„Секако. Кога се родив, Бог ми ја покажа мојата идна сопруга и рече дека ќе биде подгрбавена, но јас постојано го молев мене да ми ја остави грбката а неа убавина! “

Девојчето сè уште го гледало во очи. Тој веќе не бил грд или подгрбавен. Таа била преплавена од емоции, за кои нејзиното срце не знаело порано. Му ја пружила својата рака, но не само да му посака среќен пат..

Прегледи:
958
Објавено на:
11.03.2021