Категории

3 тајни на исполнетиот живот – Превземете ги нештата во свои раце

Секој од нас понекогаш има мрачни денови, моменти кога се соочуваме со предизвици и препреки – има денови кога едноставно се чувствуваме како да губиме контрола над нашите животи.

Кога ќе се појават препреки на животниот пат, една работа не треба да се прави – да се откажете од вашите соништа, цели и исполнување на желбите. Секојдневно се соочуваме со препреки во животот, но единственото нешто што може да ни донесе добро е работата. Секој мал труд или чекор кон целта заслужува аплауз.

Тајната на успехот е во следните чекори – верувајте, оценувајте и дејствувајте. Сепак, пред акцијата, според таоизмот, важно е да ги почитувате следните 3 закони. Се верува дека тие можат да донесат напредок, сила да се надминат сите препреки и шанса да се направи нешто големо и моќно.

3 таоистички закони кои ќе ве натераат да живеете подобро:

1. Верувајте на ситуацијата
Што и да се случи, сепак се случува со причина. Кога нешто не ги исполнува вашите очекувања, тоа е ситуацијата, а не вие. Лекцијата од ова е да не се откажувате. Препуштете се на повисока сила и научете да прифаќате сè што се случува, прилагодете се на промените, но верувајте дека ќе успеете. Вашиот ум ќе создава диверзии, вртлози и пречки, но не смеете да дозволите тоа да го запре креативниот тек. Бидете позитивни и отворени за промени – со овој став животот станува полесен, но и поуспешен.

2. Бидете благодарни за се што се случува и престанете постојано да се жалите за она што го немате
Променете го вашиот поглед на животот. Гледајте на тоа како подарок, а не како принуда. Ценете ги луѓето кои ве сакаат, ценете ги работите што ги поседувате, бидете благодарни дома, гушкајте се, насмевнете се, природата… Многу работи можат да исчезнат за миг, затоа почесто кажувајте „благодарам“ и „те сакам“.

3. Живејте во сегашниот момент
Размислете за минатото учејќи од него, размислувајте за иднината преку планови, надежи и соништа, а не преку страв; живееш во сегашноста. Сфатете како вашето срце чука, сфатете дека сте тука, токму сега во овој момент. Оваа минута нема да се повтори, затоа уживајте во неа максимално. Свеста за убавината на сегашниот момент нека биде вашата мисла водилка која ќе ви донесе среќа и мир, но и подобро утре.

Изберете го вашиот пат и најважно е во него да престојуваат мир, верба, љубов и надеж, а сето тоа ќе го зацврстите преку добрина и благодарност.

Прегледи:
357
Објавено на:
25.12.2021