Категории

7 начини како да ја зачувате добрата меморија

Веќе при првите знаци на губење на меморијата, колку и да се краткотрајни, многу е важно да го проверите вашето здравје …

Губењето на меморијата може да биде предизвикано од голем број работи. Како прво, тоа може да се должи на несоница и хроничниот замор, стресот, пушење или други нездрави навики. Еве како одредени секојдневни ситуации или болести влијаат на мозокот.

Недостаток на сон
Недостаток на сон може да влијае на телото на многу начини, а еден од негативните ефекти на е губење на меморијата. Ова се случува затоа поради што заморот и недостатокот на сон ја намалуваат концентрација, ги забавуваат рефлексите и заморуваат телото.

Повремениот недостаток на сон не остава премногу негативни последици врз телото, но хроничната и долготрајна несоница може да има трајни и сериозни последици, особено во активноста на мозокот.

Тироидната жлезда
Бидејќи тироидната жлезда влијае на сите метаболички процеси во организмот, може индиректно да влијае на проблемите со губење на меморијата. Иако нејзиното функционирање не е директно поврзано со активноста на мозокот, добра е идејата да се провери нејзината функција веднаш штом ќе се појават првите знаци на необјаснети дупки во помнењето.

Пушење
Негативното влијание на пушењето врз телото е добро познато. Пушењето исто така има негативен ефект и врз протокот на крв во мозокот, што може да предизвика заборавање, оштетување на мозокот и значително губење на фондот на зборови.

Промена на телесната температура
За време на менопаузата, жените минуваат низ топлотни бранови што можат да влијаат на краткорочно губење на меморијата. Колку повеќе топлотни бранови имаат, толку е поизразен проблемот со меморијата.
Сепак, овој проблем не е траен. Во менопауза, жените поминуваат низ период на хормонални промени и штом ова ќе заврши, меморијата се враќа во нормала.

Депресија и вознемиреност
Нервите во голема мера негативно ги погодува вознемиреноста и депресијата. Во овој случај, губењето на меморијата може да зависи само од расположението на лицето. Кога ќе помине периодот на лошо расположение, депресија и вознемиреност, ќе се врати меморијата.

Храна
Научниците докажаа дека храната има големо влијание врз мозочната активност. Така, студијата заклучува дека храната која содржи масти е лоша за мозокот. Храната богата со масти влијае на хипокампусот, кој е одговорен за краткорочната меморија, ја нарушува неговата активност и правилно функционирање.

Стрес
Телото секојдневно се среќава и се бори со стресот. Повторениот или хроничен стрес може многу да го оштети мозокот, нарушувајќи ја контролата на меморијата.

Прегледи:
504
Објавено на:
31.10.2019