Ако сакате да се почестите со сезонски десерт, овој рецепт е вистински избор за вас.
Состојки за бисквити:
- 2 поголеми јајца
- 40 г шеќер
- 1 лажица мед
- прстофат сол
- 45 гр брашно
Состојки за јаболките:
- 3 кисели јаболки
- 50 гр шеќер
- 2 лажици мед
- прстофат сол
- сок од пола лимон
- 1 пудинг од ванила
- 200 мл млеко
Состојки за мус:
- 10 гр желатин
- 50 мл вода
- 200 мл млеко
- 1 лажица екстракт од ванила
- прстофат сол
- 2 големи жолчки
- 200 гр бело чоколадо
- 400 мл павлака за шлаг
Подготовка:
- Загрејте ја рерната на 175 степени Целзиусови
- На две хартии за печење исцртајте кругови (еден од 26 цм, а другиот 15 цм).
- Ако имате калапи за торта со тие димензии, тогаш намачкајте ги, обложете ги со хартија за печење и печете во нив.
- Изматете ги јајцата, шеќерот, медот и солта на силна брзина и матете барем 6, 7 минути.
- Лесно измешајте го и брашното.
- Бисквитите распоредете ги на исцртаните кругови.
- Печете 8-10 минути, односно додека бисквитите не добијат златна боја.
- Кога ќе се испече, оставете го бисквитот да се олади.