Во постудените денови, Пастирската пита е идеалниот рецепт било за ручек или за вечера.
Состојки:
- 500 гр пире од компири
- 500 гр мешано мелено месо
- две главици кромид
- 1 поголем морков
- 100 гр грашок
- 3 чешниња лук
- 4 лажици сок од домати
- 150 гр сирење
- сол
Подготовка:
Пржете го кромидот, додадете сецкани моркови, лук и мелено месо и измешајте се заедно добро. Зачинете по вкус и динстајте додека водата не испари.
На крајот додадете ги доматите, промешајте и тргнете ги од шпоретот. Истурете ја смесата во огноотпорен сад, а над него пирето што претходно сте го измешале со половина шолја топло млеко. Важно е се добро да се покрие, така што месото не е видливо. Посипете со испасирано рендано сирење и печете на 200 степени околу 20 минути.
Пријатно!