Категории

Алтернативни намирници доколку сте алергични на јајца и млеко

Бидејќи протеинот на глутен во пченицата е супстанца на која луѓето развиваат алергија, неопходно е да се користи брашно и да се јаде храна без глутен. Можете да користите брашно од тапиока, брашно од леќата, ориз или брашно од просо..

Многу луѓе имаат алергии на храна. Ако сте еден од нив и тешко ви е да ја избегнете храната на која сте алергични, во продолжение дознајте со какви замени можете да ја замените храната што не смеете да ја јадете.

1. Ленено семе
За повремена замена за јајца при печење, користете лен. Измешајте една лажица мелено ленено семе со три лажици вода. Оставете го да отстои 15 минути, а потоа додадете го во вашиот рецепт. Семињата ќе исчезнат во садот кога ќе го направите финалниот производ.

2. Пченица
Бидејќи протеинот на глутен во пченицата е супстанца на која луѓето развиваат алергија, неопходно е да се користи брашно и да се јаде храна без глутен. Можете да користите брашно од тапиока, брашно од хељда, ориз или брашно од просо.

3. Бадемово, кокосово или оризово млеко
Алергиите на млечни производи се предизвикани од протеините во млекото на повеќето цицачи, па затоа најдобро е да изберете опција базирана на растенија, како бадемово, кокосово или оризово млеко (нетолеранцијата на лактоза не е алергија, туку само значи дека вашето тело не Не прави доволно ензим лактаза и не може да го обработи природниот шеќер во млекото.) Ако сакате повеќе протеини, пробајте млеко од соја. Без оглед на млекото што ќе го изберете, погрижете се да биде збогатено со калциум и витамин Д.

4. Соја
Ако навистина сакате јадења со соја сос, но сте алергични на него, пробајте сос од нектар од кокосови цветови, кој е одлична замена за соја сос. Тоа е малку погусто и послатко, а помалку солено, па додадете повеќе сол во вашиот рецепт.

5. Путер од јаткасти плодови
Ако сте алергични на кикирики, вклучувајќи го и путерот од кикирики, побарајте путер направен од грашок или наут. Текстурата е слична на путерот од кикирики, и иако вкусот можеби не е сам по себе како кикирики, тој е одличен во колачиња или здрави барови.

Бидејќи често се прави со млечни производи и јаткасти плодови, чоколадото може да биде незгодно за луѓето со алергии. Затоа, изберете само чоколада со висока содржина на какао и онаа без млечни адитиви.

Прегледи:
345
Објавено на:
05.07.2022