Категории

Божиќни зачини и нивните здравствени својства

Не само што егзотичните зачини им даваат на Божиќните јадења одличен вкус и арома – многу од нив имаат и својства што го подобруваат здравјето.

Што можат да направат циметот, ѓумбирот, куркумата, шафранот или ванилата? Проверете го кај кои здравствени проблеми ќе ви помогнат!

 

Циметот ќе ви помогне во борбата против дијабетесот

Најчесто го додаваме во слатки јадења, зимски пијалоци, како и јадења со месо. Тешко е да се замислат печени јаболка, круши и пита со јаболка без цимет. Покрај тоа, циметот може да помогне во лекувањето на дијабетес тип II, бидејќи ефикасно го намалува и стабилизира шеќерот во крвта. Покрај тоа, го регулира нивото на холестерол.

 

Ѓумбир – природен лек за настинки

Има својства на затоплување, па затоа е природен лек за настинки. Делува дијафоретично, што ја забрзува борбата против инфекцијата. Покрај тоа, тој помага во ослободување на слузта од белите дробови, ги олеснува мускулните грчеви и болката во зглобовите, а исто така ја стимулира циркулацијата, отстранувајќи ги токсините од телото. Има карактеристичен, остар вкус кој одлично оди како додаток за супа или ориз – но и за колачи и десерти. Одлично го потенцира вкусот на тиквата.

 

Ванилата ќе ви го врати апетитот

Поради својата слатка арома и вкус, најчесто се додава во колачи и десерти, како и слатки ликери и чоколадо. Иако има благ ефект врз организмот, има една корисна предност – го стимулира апетитот и варењето. Сепак, не претерувајте, бидејќи предозирањето може да ви предизвика главоболка.

 

Куркума – има антиканцерогени својства

Најпозната е како состојка во популарниот азиски зачин за кари, што му дава карактеристична жолта боја. Најчесто се користи како додаток за зеленчук и морска храна. Таа е позната по уништувањето на клетките на ракот и спречувањето нови. Сепак, слабо се апсорбира од телото, па куркумата треба да се користи заедно со бибер или чили.

 

Шафран – извор на витамини и природен антидепресив

Иако е најскапиот зачин во светот, тој е исклучително ефикасен. Најчесто се додава во јадења со ориз, риба и морска храна. Шафранот е богат извор на магнезиум, железо, калиум, калциум, цинк и селен. Исто така, содржи многу антиоксиданти. Зачинот има антидепресивни и антиканцерогени својства.

Прегледи:
539
Објавено на:
13.12.2019