Вкус кој се памети..
Состојки:
- 180 гр. путер
- 200 гр. шеќер
- 50 гр. какао во прав
- 140 гр. брашно
- 1 лажица прашок за пециво
- 1 лажичка сода бикарбона
- 2 јајца
- 8 големи чоколадни бонбони
За украсување:
- 150 гр. путер
- 300 гр. шеќер во прав
- 1 лажичка екстракт од ванила
- 1 лажица какао во прав
- украсни срца за декорација
Подготовка:
- Загрејте ја рерната на околу 1800
- Во плех за мафини ставете 8 хартиени корпички за печење.
- Растопете го путерот во тенџере и оставете малку да се излади.
- Во сад за матење истурете го шеќерот, какаото во прав, брашното, прашокот за пециво и содата бикарбона и неколку пати на суво матете за да нема евентуални грутки.
- Додадете го растопениот путер и јајцата и матете за да добиете изедначена смеса.
- Истурете по малку од смесата во секоја корпичка. Ставете чоколадни бонбони во секоја и притиснете ги малку.
- Истурете го остатокот од смесата.
- Печете околу дваесет минути па оставете ги мафините да се изладат.
- За тоа време изматете го путерот со шеќерот, додадете ја ванилата и кога смесата убаво ќе се соедини додадете го какаото.
- Изматете се заедно, ставете во шприц и украсете го секој мафин со фил во форма на срце. Во средина, поставете украс во форма на срце по желба.