Чоколадото долго време се користи за лекување на многу здравствени проблеми, но повеќето луѓе го сметаат за десерт и го јадат после оброк или ужина. Сега ќе имате изговор да го започнете денот со него. Bright Side ги истражија сите придобивки на чоколадото како утрински оброк и дадоа неколку предлози како да се вклучи во најважниот оброк во денот.
Еве зошто – особено црното чоколадо, оној со висок процент на какао – може да биде добар избор во раните утрински часови.
1. Ја стимулира функцијата на мозокот
Луѓето кои јадат темно чоколадо барем еднаш неделно имаат подобри резултати на разни тестови на когнитивната способност и меморијата, покажа истражувањето. Флаванолите во какаото го стимулираат протокот на крв во мозокот и се групираат во деловите на мозокот кои се одговорни за учење и меморија. Значи, ако сакате да го започнете вашиот мозок, особено пред испитот, чоколадото наутро е дел од добра стратегија за тоа.
2. Ја потиснува желбата за храна
Јадењето чоколадо изгледа како последна техника за слабеење, но неколку коцки чоколадо наутро навистина можат да ја олеснат желбата за лоша храна за остатокот од денот. Тоа помага во регулирање на апетитот и го намалува ризикот од прејадување, покажуваат истражувањата. Исто така, докажано е дека калоричниот појадок што вклучува чоколадо, ни помага да внесуваме помалку калории во текот на денот.
3. Го подобрува расположението
Утрата може да биде тешко и подобро е да се расположите правилно на почетокот на денот. Чоколадото може да го подобри вашето расположение и да ги поттикне позитивните чувства. Јадењето чоколадо го стимулира производството на ендорфин и интеракцијата со други хемикалии кои ве охрабруваат да се чувствувате добро – серотонин и допамин. Чоколадото е инаку познато по своето антидепресивно дејство.
4. Добро е за целокупното здравје
Луѓето кои јадат повеќе чоколадо на ден имаат помал ризик од срцеви заболувања и мозочен удар. Јадењето темно чоколадо е одличен тренинг за срцето: го намалува крвниот притисок и помага да се релаксираат крвните садови, благодарение на азотен оксид произведен од флавоноиди.
Здрави количини на темно чоколадо богато со какао исто така може да го подобрат начинот на кој нашето тело ја метаболизира гликозата, а со тоа помага во борбата против дијабетесот. Конечно, црното чоколадо може да го намали нивото на лош или ЛДЛ холестерол, што може да ги заглави артериите и да го зголеми нивото на добар или ХДЛ холестерол.
5. Подигнува енергија
Какаото содржи и кофеин. Количината може да варира, но потемното чоколадо содржи повеќе кофеин, додека белото не. И, како и другите намирници со кофеин, чоколадото ве прави повнимателни.
Друга хемикалија за какао што работи вака е теобромин – дава горчлив вкус на чоколадото и го зголемува нивото на енергија, токму она што ви треба наутро.
6. Го зајакнува имунолошкиот систем
Покрај сите други придобивки, чоколадото е полно со хранливи материи. Секое парче црно чоколадо со 70% содржи антиоксиданти (дури и повеќе од зелениот чај!), Како и калциум, бакар, калиум и магнезиум. Флаванолите ќе помогнат да се потисне оштетувањето на клетките предизвикано од оксиданти на кои сме изложени на дневна основа, како што се чад од цигари, загадување на воздухот и алкохол. Значи, заштитете се со какао пред да ја напуштите куќата.
7. Помага при утрински тренинг
Темното чоколадо ги зголемува нивоата на азотен оксид и обезбедува подобро закрепнување и раст на мускулите, па затоа е добра идеја да додадете малку темно чоколадо или какао на утринскиот оброк пред или после тренингот.
ИДЕИ ЗА ЧОКОЛАДЕН ПОЈАДОК:
- Доколку не сте закуска со чоколадо рано наутро, ставете парче чоколадо во протеински шејк или смути за да збогатите здрав појадок.
- Заборавете на утринскиот чај или кафе, топлото какао е уште подобар избор. Или мока, пијалок базиран на кафе со екстра топло чоколадо.
- Ако сами печете леб или пецива, додадете тесто какао во тестото. Или додадете чоколадни чипови. Патем, чоколадото оди добро со леб од банана.
- Чоколадни шипки. Лесно се прават и дома.
- Додадете чоколадни чипови или какао во прав додека правите овесна каша или домашна гранола.