Читањето рецепт е како да проучувате мапа пред да одите на патување.
Точното читање на рецептот од почеток до крај гарантира дека ќе успеете во колачи и пити, како и солени јадења. Повеќето кулинарски гафови се предизвикани од неточно читање на рецепт или превидување на клучен детал. Поради такви ситуации, додавање ладен путер наместо собна температура може, на пример, да резултира со сува и грутка торта.
Авторот на книгата за готвење „Тајно кулинарско училиште“, Линда Каруци, смета дека читањето рецепт е како да се проучува мапа пред да се оди на патување. За да може садот секогаш да излезе совршен, важно е да се навикнете точно да ги читате рецептите. Затоа, пред да започнете со готвење, одвојте една минута и сконцентрирајте се на деталите.
Обрнете посебно внимание на зборовите како „исецкајте“, „победи“ или „вирус“ за да бидете сигурни дека сè треба да се подготви пред да се готви. Потоа отстранете ги сите состојки и саксии. Доколку е потребно, измерете тави и тави за да бидете сигурни дека вашата торта или друго јадење ќе се вклопи во она што го имате.
Некои од најчестите грешки се:
Користење на премногу мали садови
Преоптоварувањето на контејнерите како тави за пржење е првата причина за изгореници бидејќи топлината е заробена во густината и количината на состојките. Произведува пареа и ја лепи храната на дното. Ако се сомневате во големината на садот, земете две тави или варете за точен број на луѓе.
Пржење на ладно масло
Ако маслото во тавата или шерпата не се загрее доволно, поголемиот дел од храната ќе се залепи на дното, што ќе го отежни задушувањето. За да бидете сигурни дека е топло, веднаш зголемете ја топлината и додадете ги состојките по неколку минути.
Премалку вода за тестенини
Додавањето тестенини веднаш ќе ја намали температурата на зовриената вода, а солта исто така ќе ја намали точката на вриење. За да не станат лепливи макароните (или кој било друг вид тестенини), треба да има најмалку 2,25 л вода во садот за секои 225 гр.
Суви зачини наместо свежи
Ако додадете суво во пропишаната количина за свежи наместо свежи билки, како што е напишано во рецептот, јадењето може да стане многу тешко. Имајте на ум дека сувите зачини се посилни од свежите и користат третина од пропишаната количина.
Не го сушите зеленчукот
Ако ставите влажен зеленчук како спанаќ или блитва во врело масло, тие ќе станат зелени наместо лесен и цврст. За да го избегнете ова, добро исушете го зеленчукот после миење или на хартиена крпа или протресете во цедалка и оставете го на кратко.