Овој рецепт за гулаш сигурно ќе ги воодушеви вашите најблиски! Гулашот за многумина е омиленото јадење, а овој рецепт е малку поразличен од вообичаениот.
Состојки:
- 5 лажички брашно
- половина лажичка сол и бибер
- 700 гр јунешко месо исечкано на коцки
- 1 голем кромид и 3 чешниња лук
- 3 лажички масло
- 1 л јунешка супа
- 400 гр сос од домат
- 4 големи компири
- 4 моркови
- 200 гр грашок од конзерва
Подготовка:
- Промешајте 4 лажички брашно, сол и бибер, па ставете ги во кесичка за фрижидер.
- Во смесата ставете месо и промешајте го во споменатата масаS.
- Кога ќе ја завршите таа постапка во кесичката треба да остане малку брашно, па додадете му ја преостанатата лажичка.
- Во голем сад на масло пропржете го кромидот, лукот и месото во брашно, па постапно додавајте супа и сос од домат.
- Покријте го и гответе го во рерна на 180°C два часа.
- Потоа додадете ги компирите и морковот, па гответе го уште еден час, а пред крај додадете го и грошокот од конзерва.