Категории

Италијански уметник ја продаде првата невидлива скулптура во светот – Вредна 15,000 евра

Дали уметноста може да биде невидлива? Очигледно, може, бидејќи штотуку е продадена првата невидлива скулптура во светот, по цена од 15.000 евра. За жал, не можеме да ви покажеме фотографија од скулптурата.

Скулптурата ќе биде сместена во приватна куќа, во простор со димензии 150 × 150 см. Дали уметноста може да биде невидлива? Очигледно, може, бидејќи штотуку е продадена првата невидлива скулптура во светот, по цена од 15.000 евра. За жал, не можеме да ви покажеме фотографија од скулптурата. Скулптурата наречена „Јас сум“ (јас сум) од 67-годишниот автор Салваторе Гарау е продадена на аукција во Италија. Се очекуваше цената да биде помеѓу 6.000 и 9.000 евра, но купувачот беше далеку подарежлив и сакаше на крајот да ја поседува оваа невидлива скулптура, која ќе биде сместена во приватна куќа.

Упатствата што ја придружуваат работата наведуваат дека скулптурата мора да биде поставена во непречен простор, со димензии 150 × 150 см, каде што нема пречки, а осветлувањето и контролата на климата не се задолжителни. Купувачот само физички ќе добие потврда дека е сопственик на скулптурата.

– Делото има историско значење и претставува совршена метафора на денешницата. Тој е целосно невидлив, и како таков не може да се репродуцира на Интернет и е излишно да се спомене дека делото на Гарау нема негативно влијание врз околината – пишува во описот на делото „Јас сум“.

– Кога ќе одлучиме да „изложиме“ нематеријална скулптура во даден простор, тој простор ќе концентрира одредена количина и густина на мислата во одредена точка, создавајќи скулптура што ќе има различни форми. На крајот на краиштата, зарем не му даваме облик на Бог што никогаш не сме го виделе? – објасни Гарау.
Неговата прва невидлива скулптура „Буда во созерцание“ беше поставена на 25 метри од влезот во галеријата „Италија“, во плоштадот Милано, на плоштадот „Света скала“, во изложбениот простор „Интеса Сан Паоло“, каде што, меѓу другото, има големо платно од Гарау.

Прегледи:
507
Објавено на:
02.06.2021