Есента е годишно време кога пристигнуваат многу видови овошје. Сите знаеме за вообичаеното, како што се јаболка, круши, сливи, но во октомври и ноември, каки или јапонски јаболка пристигнуваат во медитеранската област.
Каки е роден во Кина и Јапонија и се одгледува во Јужна Америка и Медитеранот. Името „јапонско јаболко“ стана вообичаено кај нас, а појавата на зрели плодови најмногу потсетува на домати. Во октомври и ноември, зелените плодови зреат и стануваат меки и портокалово-црвени во боја.
Каки е исклучително богат со хранливи материи, минерали и витамин Ц. Каротеноидите и танините делуваат како антиоксиданси, па затоа штитат од рак, дијабетес, кардиоваскуларни заболувања.Има антибактериско дејство, и многу други придобивки за нашето тело. Меѓутоа, кај нас се троши малку и ретко. Каки се конзумира само кога овошјето е целосно меко, бидејќи ако не е зрело, плодот е многу горчлив и остава впечаток на „намалување на устата“ што никому не му се допаѓа.
Но, кога е зрело, овошјето каки е вистински небесен деликатес, кое, покрај својот богат, сладок вкус, има и многу придобивки за нашето здравје. Бидејќи месото од зрел persimmon не е цврсто, најдобро е да го јадете со лажица, а може да се користи и за правење сладок сос, полнење штрудла или пијалак за млеко.
Значи, ако сеуште не сте го пробале и сакате да експериментирате со нови вкусови, пробајте каки или јапонско јаболко. Можеби ќе станете вистински обожавател.