Овошјето и зеленчукот што ги купуваме во супермаркетите и маркетите можат да бидат полни со бактерии и пестициди, затоа пробајте добро да го измиете пред да ги консумирате.
Прво, пред да го земете овошјето, измијте го. Нема смисла да се исплакне овошјето, ако повторно ќе пренесете бактерии од него рачно. Сега е ред на миење на овошјето. Нежно тријте го овошјето под проточна вода, а можете да користите и чист сунѓер на кој нема да истурите детергент. Дури и излупените портокали треба да се исплакнат, бидејќи лесно можете да пренесете нечистотија од лушпа до пулпата што ја јадете со рацете.
Мали плодови како јагоди, малини, грозје и други мали плодови се најтешки за перење бидејќи поради нивната мекост не можеме убаво да ги триеме со рацете како јаболко, праска и слично. Алкохолниот оцет е одличен за уништување на сите штетни микроби на овошјето. Поради својот состав, сода бикарбоната е добро средство за извлекување на штетни токсини од овошјето. Овошјето прво се остава дваесет минути во оцет. После тоа, може да се исплакне малку и да се остави во раствор од сода бикарбона и вода најмалку половина час, а потоа да се исплакне со чиста вода.