Категории

Како да ја подобрите концентрацијата: Шолја од овој чај е совршена алтернатива за кафе

Како да ја подобрите концентрацијата со – овој вид чај може да ви помогне доколку се подготвувате за важен испит или ви треба подобар фокус на работата!

Ако ви е важно да се концентрирате на учење или работа, наместо кафе можете да испиете шолја чај. Многумина истакнуваат дека чајот ги заспива, но зависи од тоа кој чај го пиете, бидејќи чајот од мача го подобрува фокусот, когнитивните функции и го стимулира вашиот мозок.

Без разлика дали цела ноќ се подготвувате за испит или сакате само шолја нешто што ќе ви помогне да ја подобрите менталната јасност и фокус, овој чај е здрава алтернатива за кафе, енергетски пијалоци и други пијалоци со кофеин.

Matcha е направен од листовите зелен чај одгледувани во сенка кои се мелат во фин прав. Matcha потоа може да се конзумира самостојно кога ќе се промеша со топла вода, или може да се додаде во лате, смути или колачи. Бидејќи е толку концентриран, matcha има повеќе кофеин од повеќето други видови на чај, бидејќи содржи речиси исто толку кофеин како кафе по шолја. Matcha исто така има висока содржина на l-theanine, уникатно соединение кое го намалува стресот и промовира смиреност и фокусирање.

Заедно, кофеинот и л-теанинот присутни во matcha работат на подобрување на когнитивната функција и јасност, правејќи го matcha идеален чај кој помага при учењето, ви помага полесно да се концентрирате на работа, да го намалите заморот и да ја зајакнете функцијата на мозокот.

Покрај мачата, за концентрација се препорачуваат и чај мате, чај од нане, ѓумбир, куркума, зелен и црн чај.

Прегледи:
538
Објавено на:
07.04.2022