Категории

Кога ќе се соочите со тешкотии и препреки во животот – Изговорете ги овие 4 реченици

Овие реченици за среќа и мир ќе ви помогнат да ги пребродите тешките моменти, да ја избркате негативната енергија, да станете свесни за сопствената моќ и да излезете од неволја како победник.

Во животот секојдневно се соочуваме со различни предизвици, понекогаш ни се чини дека сме ја оживеале нашата бајка, а во друг момент наидуваме на тешкотии. Најважно е да не останеме заробени во проблеми и предизвици, да не стоиме во место поради неуспех и да станеме свесни – ние сме мудри, храбри и доволно силни да ја решиме секоја препрека на нашето животно патување. Кога ќе се појават турбуленции, охрабрете се наместо да развивате шеми на негативно размислување кои само ве блокираат и ве спречуваат да растете. Кога ќе дојдат тешки времиња, кажете ги следните 5 работи – тоа ќе ја избрка негативната енергија, ќе ви помогне да станете свесни за сопствената моќ и да излезете од неволја како победник.

1. Имам право да бидам тажен, но наскоро повторно ќе се смеам
Емоционалното ослободување е многу важно за да преживееме периоди на тага, да се помириме со неуспесите, грешките, тешкотиите. Не воздржувајте се и не чувствувајте вина поради тоа што сте преморени или немате сила. Сепак, важно е да се запамети дека состојбата на тага не треба да трае предолго. Кога се чувствувате тажни, признавате или плачете, тоа може да ви помогне да го прифатите она што се случило, а потоа да продолжите напред, да ја промените ситуацијата и себеси. Вие заслужувате повторно да се смеете.

2. Личноста која најдобро може да ми помогне да ги надминам тешкотиите сум ЈАС
Може да бидете опкружени со добри пријатели, емпатичен партнер и семејство со љубов што се грижи за вас. Сепак, секоја промена започнува одвнатре. Слушајте ги оние околу вас, прифатете ја нивната помош, но најважно е што мислите и чувствувате.

3. Не можам да ги променам околностите, но можам да го променам мојот став кон нив
Има работи кои не можат да се избегнат и кои не можете да ги контролирате, но важно е да сфатите дека што и да се случи, ние сме одговорни за нашите мисли. Фразата „не можам“ ќе донесе само негативни емоции и ќе го загрози вашиот пат до успехот. Од друга страна, фразата „Јас можам да го направам тоа“ го менува вашиот начин на размислување на позитивен начин и ви помага да ја разбудите вашата сила.

4. Ќе почнам да живеам среќно и да ги победувам стравовите
Комфорната зона е невидлив простор кој не опкружува и кој ни дава чувство на сигурност и контрола над ситуацијата. Меѓутоа, кога поминуваме низ тешкотии, чувствуваме дека овие невидливи ѕидови се рушат, оставајќи нè целосно беспомошни. Треба да го надминеме стравот и да го скршиме удобниот кожурец кој не трпи промени. Кога ризикувате и ги преминувате границите на патот на личниот развој, си велите дека сте храбри и дека прифаќате промени, дека „пливате“ во ситуацијата.

Кога последен пат сте размислувале за вашите чувства, потреби и вашиот внатрешен свет? Важно е секој ден да се грижите за вашиот внатрешен мир и рамнотежа. Кога времињата се тешки, треба да бидеме подготвени за нив, а најдобрата стратегија е да го градиме нашиот внатрешен мир, самодоверба и самодоверба секој ден.

Прегледи:
1118
Објавено на:
13.12.2021