Категории

Кучињата можат да откријат ќелии на рак кај луѓето – А можат дури и да „намирисаат“ бременост

Кучињата можат да детектираат клетки на рак кај луѓето, но дали можат да ја „намирисаат“ бременоста?

Тие се користат на аеродромите за да бараат дрога и експлозиви, на сцените на злосторството можат да намирисаат човечки отпечаток, но дали исто така можат да помирисаат и бременост.
Иако досега не е спроведено официјално истражување на оваа тема, со оглед на нивниот назален талент, идејата не е толку бесмислена. Иако не треба да се потпирате на сетилото за мирис на вашето домашно милениче кога барате потврда за бременост, кога станува збор за постаро куче кое одеднаш ве третира заштитнички, знајте дека има некои вистини тука. Мирисот кај кучињата

Кучињата имаат над 100 милиони рецептори во носната празнина. Делот од мозокот на кучето задолжен за обработка на податоците што ги достигнува е околу 40 пати поголем од човечкиот. Тоа би значело дека кучињата можат да мирисаат свежо печен леб 10.000 пати подобро од луѓето. Кучињата можат да го искористат сетилото за мирис за да откријат каков пол, возраст и здравствена состојба имаат кога ќе душкаат друго куче. Кучињата не ги забораваат мирисите што ги доживеале пред неколку години.
Можат ли да намирисаат хормони? Хормоните се како мали предупредувања за хемиски вести кои го информираат телото за тоа што се случува во другите системи. Кога жените остануваат бремени, нивното тело произведува посебен хормон (hCG) во големи количини. Покрај тоа, постои зголемено производство на естроген и прогестерон. Хормоналните промени директно влијаат на мирисот и расположението на телото на жената. За време на бременоста, женското тело произведува посебен хормон. Познато е дека кучињата можат да детектираат клетки на рак во човечки течности. Покрај тоа, здруженијата за дијабетичари ги поврзуваат пациентите со кучиња кои можат да ги предупредат за хипогликемија врз основа на нивниот сопствен мирис. Затоа, не е незамисливо дека бремената жена може да испушти посебен мирис во оваа состојба, што нејзиното куче може да го открие.

Кучињата не се свесни за значењето на мирисот што го препознале. Таков е случајот со кучињата кои се обучени да бараат, на пример, дрога или експлозив. За време на студиите, тие стануваат експерти за препознавање на мириси, но исто така не знаат што претставува тоа. Значи, ако вашето куче ја почувствува вашата хормонална промена и реагира на тоа со поинакво однесување, тоа е затоа што повеќе не „мирисате исто како порано“, што не значи дека е вознемирено затоа што доаѓа бебето.

Прегледи:
489
Објавено на:
21.01.2021